söndag 28 februari 2010

Söndag i Hornstull

Det droppar utanför fönstret. Kanske är det våren, kanske laddar vintern bara om. Igår stod jag och K på Zinken och såg Sirius spela i snöblandat regn. Vi hade laddat på Dellon med semla och åt en korv halvvägs in i första halvlek men i halvtid hade K fått nog. Sirius ledde med 2-1 och vi gick hem. TV-sändning istället och så fort vi slagit på blev det 2-2. Jag stod i köket när K kom ut och sa att två gröna kramades på TV. Det tändes ett hopp på övertid och sen släcktes det. Minst en match kvar. Förhoppningsvis fler.OS är snart över. Det har varit kul. I en liten lucka började vi kolla Scener ur ett äktenskap. Inte helt muntert men bra. Förstås. Jag läser fortfarande Barney Hoskyns Hotel California. Det är en fascinerande tid i musikhistorien även om musiken inte alltid är min. Idag spelade vi en Trazan och Banarne-skiva jag hittade på Myrorna för några veckor sedan. Jag och K dansade till Kung Louis och Han satte foten i en potta och hon skrattade det där skrattet. Senare skalade hon morötter och palsternackor till en pastaröra. Vad stor hon börjar bli vår lilla tjej. Vi såg Bella och Gustav - Om en liten vecka på DVD med Lena Nyman som berättarröst och badade. Efter tandborstningen somnade K i min famn. Det har varit en bra helg.

fredag 26 februari 2010

Gör plats i skamvrån

Om inte det otroligt töntiga ofoget med att skriva 2010 som 2LAX10 tar slut snart kommer jag att starta ett parti, vinna riksdagsvalet i höst och återinföra offentligt spöstraff. Kom inte sen och säg inte att ni inte blivit varnade.

Meanwhile over at Spengo

Ett C-90 för en öde ö.

torsdag 25 februari 2010

Rapport från Zinkensdamm

Det var kallt trots att jag hade med mig Svenskans näringslivsdel att stå på. Jag kom lite sent igen och hörde ett målvrål eller möjligen två från Krukmakargatan. 1-1 när jag äntrade och 2-1 i paus. Siriussupportrarna fick inte gå till öltältet. Som om det var fotboll eller Gurkorna var inblandade. Patrik Nilsson i hemmalaget fick däremot kravalla bäst han ville utan större åtgärd. Konstigt att en så stor och bra bandyspelare ska behöva spela så löjligt småfult. Istället för öltält, varm choklad. Eller snarare pissljummen. I andra rann det iväg. 5-2 till slut. Jag hann åtminstone heja på lite kompisar. Gick hem genom Tanto. Såg en hare. Nu är tofflorna på, ett litet glas vin framställt. Eller snarare ett stort med lite innehåll. På lördag är det dags igen. Vi har fortfarande fem SM-guld mot deras noll. Tvivlar på att det ändrar sig till nästa säsong.

Helt apropå igen

Det pratades på radion i morse. Något om 2-2 i en ishockeymatch vi redan glömt och något om hushållsnära tjänster. Mona med parti har svårt att bestämma sig. Big surprise. Eftersom det här är just en sådan profilfråga där sossarna skulle kunna visa på skillnaden mellan arbetarparti och arbetarparti och visa på något slags ideologisk grundtänkande så var det åtminstone lite skönt att höra att Marita Ulvskog tänkt lite längre än till de bekväma medelklassrösterna. Och eftesom ordet pigdebatt förekom i inslaget så kör vi en lite remixad repris från 4 september 2007 nedan. Hoppas Mona läser.Pigdebatten. Den så kallade. Ok ska vi ta det en gång för alla nu igen. Det handlar inte om att det skulle vara mindre fint att städa. Det handlar om vad vi ska använda våra gemensamma skattepengar till och vem som ska betala för att ha rent i hörnen. Ska vi skattefinansiera jobb ska vi göra det i samhällsnyttiga sammanhang och inte hemma i folks dammiga vrår. Hinner man inte städa själv får man pröjsa själv eller lära sig prioritera. Om någon med låg inkomst eller dålig hälsa behöver städhjälp? Visst samhället kan vara med och städa efter behovsprövning. Men för oss som bara behöver lära oss att vi inte kan få allt? Inte en chans. Vill jag att någon ska städa men har svårt att få det att gå ihop får jag väl köpa färre snittblommor, mindre köttbitar, billigare barnkläder eller avstå en semesterresa. Tuff skit som de sa i en TV-serie för några år sedan. Vi såg första timmen av Upp till kamp, resten hade vi inspelat på en apparat. Vi hade råd med den eftersom vi städar själva och inte har bil. Det är så valfrihet fungerar. Vad de än försöker få oss att tro.

tisdag 23 februari 2010

Dagens lagnamn

Al Jazira, Kawasaki Frontale och Singapore Armed Forces är bara en tiondel av lagen i Asiens Champions League i fotboll som börjar idag. Dagens andra stora sporthändelse, OS för ursäkta, är förstås Sirius-Bajen på Studan ikväll. En match som jag tyvärr kommer att följa framför dator och textuppdatering.En Spotifylänk på det? Skulle tro det.

måndag 22 februari 2010

Wish I was there

Ibland. Stephen Duffy & The Lilac Time live i Hereford. Om inte. Jag önskar verkligen inget annat men jag hade velat vara där. Fyra korta klipp på youtube. Någon gång. Hoppas jag.
söndag 21 februari 2010

Insnöad söndag i Hornstull

L och K pulsade precis iväg för att möta upp MV vid dockteatern. Jag och P sitter i soffan. OS-repris för mig, armveckssömn för P. Från badrummet piper torktumlaren. Borde hämta Barney Hoskyns Hotel California och passa på att läsa några sidor också. Snön yr utanför och täcker väl snart halva köksfönstret. Sirius-Bajen i kvartsfinal. Det ser förstås rätt tufft ut men det blir åtminstone minst en match på promenadavstånd. Utomhus tack och lov. Är snart igenom Beatles in mono-boxen. Vita dubbeln nu. Inser hur oerthört många gånger jag lyssnat på en del av deras skivor och hur mycket mindre än jag trott jag lyssnat på andra. Vita hamnar i den första kategorin. Jag hade för övrigt funderat på om replikatanken skulle sträcka sig hela vägen till innerpåsen på Sgt. Pepper. Det gjorde den förstås. Det är skönt att få några dagar för sig själv men också väldigt bra att ha tjejerna hemma igen.

torsdag 18 februari 2010

Rapport från en luchrast

Ena hissen var trasig. Jag tog den andra ned. Lät den bärbara vila. Gick till Åhléns. Inget sällskap. Ärtsoppan god men lite tunn. Pannkakorna sådär och dåligt värmda. Läste några sidor i Mannen som såg tågen gå förbi. Bläddrade i Metro och City. Gick en sväng. Letade hyllbärare. Hittade inga. Insåg att Stadsmisionen nog tagit över Home-butiken. Det byggs om på Hemköp. Rörigt. Gick tillbaka. Tänkte något lite på hur gott det var med sjömansbiff i Svedmyra igår, på hur väl kollektivtrafiken och jag tajmade varandra på vägen hem. Till i morse var vi tillbaka ur synk igen. Saknar familjen. Mycket. Tog den hela hissen upp igen.Tracey Thorn ger bort en låt från sin kommande skiva här. Den heter Oh, The Divorces! och låter bra. Tack Fredrik för tipset.

onsdag 17 februari 2010

Ingen adresserad reklam heller tack!

Hej då Rickard! Hej då Postkodlotteriet! Hej då all annan miljöpåverkande skitreklam som jag inte vill bära mellan mitt brevinkast och pappersinsamlingen. Hej då alla ni som tyckt att ni var smarta när ni satsade på adresserad reklam för att ta er förbi min "Ingen reklam tack!" skylt. Tack reklamfritt som erbjuder en samlande tjänst där det enkelt går att registrera sig för att slippa ett onödigt nyttjande av jordens begränsade resurser. Från 1989 till nu har den adresserade direktreklamen, enligt reklamfritt, ökat från i snitt 20 kg per år och hushåll till 50 kg per år och hushåll och nästa år öppnar Skatteverket upp SPAR-registret och då lär det bli ännu mer. Hög tid alltså. Jag citerar med glädje min gamla pennfajtarkompis Rickard här nedan. "Jovisst verkar det nästan för bra för att vara sant!"

tisdag 16 februari 2010

Alla till Studan!

Ikväll gäller det. Kom igen nu Sirius och säkra slutspelsplatsen. Jag är nämligen inte säker på att jag orkar med den här anspänningen på fredag också. Kämpa på, svart och blå!

måndag 15 februari 2010

Från och till avgår mellan

Idag är det surgubbe som gäller. Språkvarianten. Möjligen kastandes sten i glashus eftersom språket slirar här med emellanåt men ändå. Kolla annonsen nedan som vissa morgnar får mig att vilja säga upp SvD istället för att åka på vinresa till Portugal. Jag tror att otyget började i närbutikssvängen för tio år sedan. Sammanblandningen av från till och mellan och. Ni vet hur det ser ut. Öppet mellan 11-20. Eller utskrivet. Öppet mellan 11 till 20. Det låter ju inte bra. Till skillnad från Öppet mellan 11 och 20 eller Öppet från 11 till 20 som bägge fungerar utmärkt. Och-tecken &, till-tecken -. Hur svårt kan det vara? Och nu är det alltså Svenskans vinresor med Jens Dolk som säkert är jättebra och trevliga men, men, men. Titta på meningen, "Resan är speciellt framtagen av SvD accent och avgår mellan den 9-16 maj", och känn hur fradga snarare än smaksensationer slår volter i gommen. Som om det inte vore nog med från och mellan till så verkar det dessutom som att resan avgår såväl nionde, som tionde, som elfte, som tolfte, som trettonde, som fjortonde, som femtonde som sextonde maj istället för som nog är fallet den nionde maj. Eller rör det sig om en rad parallella resor som Jens Dolk med stor frenesi hoppar mellan för att alla ska få sitt. Surare än gammalt tetravin. Jag vet. Förlåt alla. Jag behövde bara få ut det ur systemet. Nu kan ni återgå till musiklyssnande, skäggodlande, OS-tittande, valfritt drickande eller vad det nu var jag störde i.

söndag 14 februari 2010

Söndag i Hornstull

Det har varit en dag för att ta det lugnt idag. Jag har gjort det. Igår for familjen norrut. Det är tomt här. Jag ser skidskyttemisslyckanden på Eurosport och funderar på läggning. Igår var det fullt här. Jag kallade det grubb som i en blandning av grabb och gubb. Det var vad det var. 20 personer, bra musik, 10 liter chili (på hjort respektive vegetarisk) och ett magnifikt bröd som L svängde ihop, dryck och väldigt trevligt. I morse gick det oväntat snabbt och smärtfritt att röja. Jag och den större Skånemagnus åt varsin macka på Dellon och gick till Mickes. Köpfest! Beatles in mono-boxen, Jan Johansson, George Riedel och Radiojazzgruppens Frostrosor, Carol Halls If I be your lady och Louie and the Lovers The Complete Recordings. Priset var mycket förmånligt. Sirius är på slutspelsplats igen. En poäng på två matcher så behåller de den. Jag håller tummarna. Det finns en avloppläcka under huset. Eventuellt måste vårt förråd utrymmas. Jag bävar. Läslusten är borta. Men jag tänker fortfarande en hel del på Vita Bergens Barn. Hur det var här då. Jag tänkte hyra en film till min ensamma kväll men nu när tiden fanns hittade jag inget. Tänkte låna en bok på biblioteket som för tillfället är räddat men hittade inget som lockade där heller. Å andra sidan behöver jag sova i kapp. Vi slutar här.

fredag 12 februari 2010

I min tunnelbana

Först blir jag glad för att någon lyckas göra något sådant här (läs hela och kolla filmen) och sen blir jag beklämd över att sånt här händer och händer vid min tunnelbanestation. Sen tänker jag på de två uniformerade poliserna som stod och grävde i en lite killes fickor precis utanför stationen härom dagen och sen vill jag att någon tar tag på annat sätt. Sen tänker jag tanken att allt kanske bara är fejk för att få uppmärksamhet men det är nog tyvärr önsketänkande. Hornstull, Sverige, 2010. Det känns vältajmat att James Ellroy precis var i stan.Uppdatering 17/2: Läs Kjell Häglunds krönika i Journalisten också.

onsdag 10 februari 2010

Om vi säger som så

Det lutar åt en krampaktigt spännande avslutning. Katrineholm ska vi ju förstås slå men jag är lite rädd för att den där avslutande hemmamatchen mot Bollnäs ska bli avgörande för om det blir slutspel eller inte. Kämpa på, svart och blå.

tisdag 9 februari 2010

Tisdag i Hornstull

Vi återhämtar oss. De senaste sju dagarna har bjudit magsjuka för familjens tre äldsta och en näsa som blev så tilltygad av spöklek att tre sjukhus och fyra stygn behövdes. Vi återhämtar oss. Försöker. Det bilas och borras i huset. Ett låssytem byts ut och ett rör har sprungit läck. Vi har lyssnat på Aimee Mann, Stephen Duffy och Allan Edwall på låg volym. Jag har lite oväntat läst artiklar om Foo Fighters-mannen, Jimi Hendrix och Jimmy Page i gubbpoptidningarna. Håret är kortare. Blåbärssoppa för ett mindre vasalopp har druckits. Tycker att Lindtröm och Luuk funnit sina roller i På Spåret nu. Digitalkamerakastet var väldigt bra TV. Sirius kryssar och kryssar. Räcker det till slutspel? Snön ligger vit i Tanto och gångbanan skär som ett grått snitt genom den. Fåglarna är få och visst är det fint med riktig vinter men nu längtar jag. Vi återhämtar oss. Försöker. Så gott det går.

tisdag 2 februari 2010

Hitsville Cirkus

Det är ju lätt bisarrt att tänka sig att vi på Internationella Kvinnodagen den 8 mars i nådens år 2010 skulle kunna bege oss till Cirkus i Stockholm för att se Four Tops och Temptations uppträda. Four Tops! Temptations! Det är förstås mest bara varumärkena (om jag fattat rätt är det en originalmedlem i vardera gruppen i form av Abdul Duke Fakir respektive Otis Williams med) och låtarna som åker runt men Herr Alarik är hur dumt det än kan tyckas kluven som om yxan just träffat huggkubben och han själv låg på vardera sidan. Four Tops! Temptations! I slutändan lyckas jag nog stå emot. Det kan ju mycket väl komma kännas lika själfullt som när det är soultema i Idol men ändå gnager det lite. Four Tops! Temptations! En liten del av mig kommer att gräma sig. Om ändå Levi fortfarande varit i livet och med.

måndag 1 februari 2010