söndag 29 april 2012

This is what it was like

Som en sorg och en glädje. Som en oro som inte lyfter och heller inte riktigt landar. Som en tidig tidsdagsmorgon på Hornsgatan i mars. Som insidan av ett himmelskt helvetestivoli. Som djupaste förnedring och en ljusblixt rakt genom mörkret innan det åter sluter sig. Som ett skratt som inte vet var det kommer ifrån eller varför. Som ett hopp om något mer och en insikt om motsatsen. Så. I den mån det alls låter formulera sig. Så. Och sen rösten. Rysningen rakt genom kroppen vid de där första sångviskade orden. Innan allt svängde någon annanstans. Leendet när han gick av scenen innan extranumren. Bra eller dåligt? Det är bortom det. Långt bortom.

fredag 27 april 2012

Vad lyssnar du på nu för tiden?

Gatorna tillhör ossOch sen tänkte jag se bandet som nu mer heter Dexys live samt spisa plattorna de här båda figurerna vänder på Pet Sounds Bar i morgon kväll.

torsdag 26 april 2012

Vi lämnar insjön där

Sveriges kanske coolaste nu levande författare, Birgitta Stenberg, fyller 80 år i dag. Bloggen firar det helt stillsamt med ett foto och läsande av några rader ur diktsamlingen Mannen i havet.


Sommartid i England (Låttips #157)

Rubriken är egentligen lite för lustig men jag kunde inte låta bli. Van Morrison. Summertime in England. Vi har varit här förut. Kommer att komma hit igen. "It ain't why, why, why - it just is."

 

söndag 22 april 2012

Söndag i Hornstull

Snooker-VM är igång och ett liv ska levas. Men jag meddelar att kardemummakakan blev god, att skivor inhandlats och boksidor lästs. Det och att det är dags för IKS-ESK i morgon.

torsdag 19 april 2012

Growing Up Black

Jag törs inte uttala mig om huruvida fotoboken Growing Up Black av Dennis Morris är värd sina £300 men det här bildspelet är åtminstone väldigt värt att kolla in.

Annat, annat och annat

Jag vet. Det är sparlågan som lyser här medan flitens lampa sprider sitt sken på annat håll. Lite tråkigt men det finns saker att se fram emot. Jag vet det från stället jag var anställningsbar nog att hamna på innan den typen av uttryck användes lika öppet. Tour de France till exempel. Upplaga nummer 99. Jag har just filat lite på etapperna. Ni har dem nedan.Vi skulle kunna kalla det för ett förenande av nytta och nöje, ett utsuddande av gränserna mellan arbets- och privatliv. 30 juni trampar de igång men innan dess finns det förstås mycket annan cykel att glädjas åt.


Prolog: Liège – Liège (Tempo: 6,1 km)
Etapp 1: Liège – Seraing (198 km)
Etapp 2: Visé – Tournai (207 km)
Etapp 3: Orchies – Boulogne-sur-Mer (197 km)
Etapp 4: Abbeville – Rouen (214 km)
Etapp 5: Rouen – Saint-Quentin (197 km)
Etapp 6: Épernay – Metz (210 km)
Etapp 7: Tomblaine – La Planche des Belles Filles (199 km)
Etapp 8: Belfort – Porrentruy (154 km)
Etapp 9: Arc-et-Senans – Besançon (Tempo: 41,5 km)
Etapp 10: Mâcon – Bellegarde-sur-Valserine (194 km)
Etapp 11: Albertville – Fontcouverte-la-Toussuire/Les Sybelles (140 km)
Etapp 12: Saint-Jean-de-Maurienne – Annonay/Davézieux (220 km)
Etapp 13: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Cap d'Agde (215 km)
Etapp 14: Limoux – Foix (192 km)
Etapp 15: Samatan – Pau (160 km)
Etapp 16: Pau – Bagnères-de-Luchon (197 km)
Etapp 17: Bagnères-de-Luchon – Peyragudes (144 km)
Etapp 18: Blagnac – Brive-la-Gaillarde (215 km)
Etapp 19: Bonneval – Chartres (Tempo: 53,5 km)
Etapp 20: Rambouillet – Paris (130 km)

tisdag 17 april 2012

Bollen är rund

I dag läser vi ett resereportage från säsongens första bortamatch istället och försöker fatta att K i eftermiddag ska vara med på sitt livs första fotbollsträning.

lördag 14 april 2012

Lördag i Hornstull

Snön vräkte ned över Hornstull i morse. Blöt, trött och oönskad. Vi har tröstat oss så gott det går. Med de där fem nyinspelningarna Mikael Wiehe gjorde till Kommunals 90-årsjubileum, med Charlie Richs Silver Linings, med coverinspelningarna från Anna + Idde, med James Browns Reality och med Born to run. Med gröt, kardemummakaka och ett extra påskägg. Om fem minuter sparkas Sirius fotbollssäsong igång på Jämtkraft Arena. Jag vet inte vad jag ska våga tro och hoppas. P sover där inne på storsängen, K och L är därute där det faktiskt verkar som att solen ska kunna bryta igenom, jag ska dricka lite te och sortera in gamla Mojo och Uncut i bokhyllan, Mikael Wiehe sjunger att det här är En sång till modet.

torsdag 12 april 2012

Ju Ju Man (Låttips #155)

Jag har egentligen inte mer tid men inte heller lust att undanhålla er det här lilla klippet med Brinsley Schwartz. Sådär. Back to work. Låten är även känd som Falling In Love Again.

onsdag 11 april 2012

Alltid något där som påminner mig (Låttips #154)

Vi bryter den tillfälliga stiltjen här med en påminnelse om att det är bra att ta en paus ibland.

lördag 7 april 2012

Glad Påsk i Hornstull

Vi äter gott, vi hänger med vänner, vi tar det lugnt. Bra så. Dessutom har vi satt igång flytta-bokhyllorna-karusellen. Det räcker till och blir över. Men nu paus. Med ett gammalt avsnitt av Vita Huset. Glad Påsk på er.

onsdag 4 april 2012

Herr Alarik mitt i musikströmmarna

Helt kort bara eftersom jag själv hade missat det. Materialet på Live Music Archive går numer att streama direkt på sidan. Det går alltså att kolla om en konsert är värd att ladda ned innan man gör det. Jag tycker det är smått fantastiskt och plöjer föga förvånande Billy Braggs sektion.

tisdag 3 april 2012

Natten till tisdag i Hornstull

Det var vid tvåtiden. I natt. P vaknade i sin säng och skrek. Jag lyfte henne. L på jobbresa och K låg redan mitt i storsängen. Jag lade försiktigt ned P bredvid henne. Lade mig längst ut på kanten. Höll en hand på henne. Hörde andhämtningen gå ned. Plötsligt vände hon sig om och slog de där små armarna om min hals. Somnade om så. Jag lirkade mig loss och försökte hitta en bekvämare ställning för att sova.

Det gick inte. Jag kom på vilken dag som just tagit slut utan att jag tänkt på det. Ettårsdagen. Jag tänkte på den i veckan som var men inte en gång under själva dagen. I veckan stod jag framför datorn. Läste texterna. Tårarna rann nedför kinderna. Fast jag läst dem så många gånger rann tårarna. Fast jag skrivit dem själv rann tårarna.

Ett år sedan hjärnblödningen och det är både så långt borta och så otroligt nära. Tacksamhet och oro. Jag tänkte så mycket bra där i natt som jag hade tänkt skriva ned i den här texten men det är borta nu. Kanske är det lika bra. Det viktigaste är ändå att hon låg där alldeles intill mig. Att min inledande irritation över att inte få sova blev till glädje över just det. Över att ha den där lilla varma, buffande, snarkande kroppen så alldeles nära. Så nära.

Till nästa PAL

söndag 1 april 2012

Söndag i Hornstull

Åhh läsekretsen. Denna den finaste av hårt prövade små läsekretsar. Bär med mig som vi säger på renaste svengelska. Dagarna går medan ettorna och nollorna som ska bilda bokstäver, ord, meningar och postningar lyser med sin frånvaro. Jag vet att ni går in ibland utan att mötas av annat än det gamla men jag har sett snön falla över Hornstull och lägga sig på taken, jag har bevistat ett dop i Sundbyberg och jag har förvånat noterat att Mickes Skivor inte hunnit öppna fastän klockan blivit halv tolv. Jag har likaså stått nere i Drakenparken och snott ett hopprep medan K fyrdubblat sitt rekord i att hoppa över detsamma och jag har druckit mitt kaffe på Café Dello Sport. Vad jag gör just nu i detta nu mer än att skriva det här? Jag ser på snooker medan veckan går mot sitt slut i väntan på att en ny skall ta vid. Kanske blir det en med frekventare uppdateringar, kanske inte.