fredag 29 november 2013

Läs och lyssna med Herr Alarik

Herr Alarik läser George Pelecanos igen. What it was från härom året. Den hittades för 20 spänn på Stadsmissionen. Jag hade helt missat att den getts ut. Den är bra. Riktigt. Tuffa meningar. Spänning. Hårdkokt men medkännande. Som vi vill ha det när vi läser Pelecanos. Och sen är det musikreferenserna. De duggar tätt. I boken är det tidigt 70-tal och det hörs. Jag är på sida 185 och har satt ihop en spotifylista så långt som jag läst. Med reservation för att jag kan ha missat någon låt. Och för att jag inte hittade Kool & The Gangs Soul Vibrations eller Ollie & The Nightingales Just a little overcome på Spotify. Lyssna och läs. Pelecanos What it was

tisdag 26 november 2013

Nothing Rhymed (Låttips #198)

Gilbert O'Sullivan. Det är väl den där smetiga, harmlösa, på gränsen till menlösa, killen i äppelknyckarbyxor? Han vars skivor alltid står i loppisbackarna och kostar 10 kronor.Och jo det är det ju nog och förstås. Så länge man inte lyssnar. Eller inte gör det med öppna öron och i rätt sinnesstämning. Då är nämligen debutplattan Himself en riktigt fin vän. Och sist min kompis Fredrik spelade låtar från Back to front lät den också så pass bra att den ska plockas upp nästa gång jag ser den.

Jag är förstås lite indoktrinerad när det gäller Gilbert och särskilt Himself. Jag minns den som en av fyra musikaliska hörnpelare under min barndom. Tillsammans med Beatles Oldies but Goldies-samling, Simon & Garfunkels Greatest Hits och Lill Lindfors Du är den ende. Ett av mina bästa 10-kronorsfynd senaste året var därför när jag plockade upp singeln Nothing Rhymed med bildomslag ur en begagnatlåda.

Och i dag var jag efter lite försvarande av Gilbert på Twitter tvungen att leta reda på låten på YouTube också. Och där sitter han ju vid flygeln. En äppelkindspigg svärmorsdröm i ålderdomliga och lite för stora kläder. Men en med känsla för melodi och text. Lyssna bara.

måndag 25 november 2013

Thin Line Between Love & Hate (Soul Monday #47)

Persuaders. Thin Line Between Love and Hate. Med rörlig bild. Det är ju definitivt skäl nog att försöka sparka igång Soul Monday igen.

 

fredag 22 november 2013

Herr Alariks favoritaffär och födelsedagar i Hornstull

Jamen det är klart att min favoritaffär nog ändå är Mickes Skivor i Hornstull. Det är nog åtminstone den affär jag besöker oftast. Låt vara att konkurensen från den lokala mataffären är stor. Det finns dock andra favoritaffärer också. En är en skiva. Style Councils Our Favourite Shop firar snart 30-årsjubileum (hej jag minns när Sgt Pepper fyllde 20) och är fortsatt en av mina favoritplattor. En konstnär jag aldrig tidigare har hört talas om, Pete KcKee, har nu gjort en fin pingvintolkning av omslaget och gör man slikt får man gratis uppmärksamhet här. Mickes Skivor firar för övrigt födelsedag just i dag och lockar med 17% rabatt på alla plattor. Kanske att jag hinner in en snabbis på väg hem. Den födelsedagen innebär dessutom att det firas en här med just i dag. Sju år. Jösses skulle man kunna säga. Tack för att ni fortfarande tittar in ibland.

Roots Foundation (Låttips #197)

Reggae utgör tyvärr en allt för liten del av Herr Alariks samlade vinyler och det gäller såväl singlar som LP. Det här är dock en mina favoriter bland de singlar jag har. Big Youth. Roots Foundation. Jag försökte kolla på Discogs när singeln släpptes mem den är inte ens listad där. Kanske står det på vinylen hemma. I väntan på svar är det bara att låta sig sugas in och gunga med.

måndag 18 november 2013

Van the man försvann

Jag lät bli att köpa en lite väl repig Van Morrison-bootleg i fredags. 200 spänn kändes i mesta laget med tanke på skicket. Till lördag eftermiddag hade jag hunnit ångra mig, men då var den redan borta. Jag får leta uopp ett finare exemplar. För jag behöver insjungningen nedan, där han gör Dylans Just like a woman, på vinyl.

 

torsdag 14 november 2013

Herr Alarik byter 10-kronorsvinyl mot podcast

Lugn. Sitt ned. Andas. Herr Alarik slutar förstås inte att köpa 10-kronorsvinyl. Men han lyssnar på en podcast. Den verkar vara tämligen ny och den heter DJ 50 Spänn. En person får 50 spänn för att köpa fem 10-kronorsvinyler för och sen blir det ungefär en timmes samtal om det och annat. Det låter onekligen som något för mig och det är det. Först ut med att rota i skivbackarna är Ika Johanesson.

onsdag 13 november 2013

Herr Alarik förenar nytta med nöje

Det känns lite galet. Att skriva nöje i samband med katastrofen som drabbat Filipinerna. Det är ord som skär sig så hårt att ett ett vasst ljud uppstår. Nöje och katastrof. Men det är det ni kan göra. För en ynka femtilapp. Förena nytta med nöje. Nöjet är att höra en fin liten liveinspelning med Wild Swans. Den har inte gått att skaffa lagligt på ett bra tag men nu är den tillgänglig igen för en begränsad tid. Nyttan består i att intäkterna från försäljningen oavkortat går till Röda Korsets insamling för katastrofens offer. In och handla For One Stormy Night Only med er nu. Själv sitter jag här och lyssnar så länge.

tisdag 12 november 2013

Att landsklampa i klaveret

Herr Alarik såg förstås inte Fotbollsgalan. Han är inte så galagalen. Milt uttryckt. Men han har förstått att Anders Svensson fått en bil. Herr Alarik gillar Anders Svensson. Det rabaldras just nu en del om att Therese Sjögran inte fått någon bil. Om att Anders Svensson bara är Sveriges näst mest landskampande fotbollspelare. Om att han gjort 146 landskamper men hon 182. Det är ett rimligt rabalder. Så länge vi korrigerar lite. Anders är inte näst bäst. Han är delad femma. Ni har fem i topp nedan. Vroom, vroom.

Therese Sjögran 182
Victoria Sandell (fd Svensson) 166
Kristin Bengtson 157
Malin Andersson 151
Pia Sundhage och Anders Svensson 146
Den som vill kolla om Herr Alarik kollat rätt hittar damlandskampsspelarna här och herrlandskampsspelarna här.