söndag 6 maj 2007

Billy Bragg (konsertminne #1)

Jag antar att sjätte maj 2007 är en lika bra dag som någon annan att kicka igång den här serien med konserter jag minns. På samma sätt antar jag att Billy Bragg är en bra artist att välja så här några dagar efter första maj. Nionde oktober 1986 var jag inte bara sjutton, klumpig och blyg. Jag var dessutom på min första konsert utanför hemstaden. Billy Bragg på Glädjehuset i Stockholm var utsålt och folk försökte köpa biljetter svart medan vi oroade oss för åldersgränsen. Att komma in var dock inget problem och väl inne bjöd Billy på en konsert som var värd all oro. Jag har ett band från spelningen som börjar med en cover på Buzzcocks Ever fallen in love och där han även ger sig på låtar av Clash, Jackson 5, Sam Cooke och Sweet Honey In The Rock blandat med sina egna låtar och mellansnack om allt från den helande kraften i soulmusik till vilda påhopp på Maggie Thatchers och Reagans vansinniga politik. 1986! Muren står fortfarande i Europa, marknaden är inte ett begrepp. Det verkar väldigt avlägset. Men när Billy tillägnar en lysande Between the wars till en nyligen mördad svensk statsminister känns det också ganska nära. Jag har definitivt lyssnat mer på den här konsertinspelningen än någon annan och när jag lyssnar på den igen kan jag fortfarande alla ord i mellansnacket. 1986! Inför en av låtarna skriker en överförfriskad person i publiken att Billy ska ta av sig sina byxor. "Tror du att det faktum att jag tar av mig byxorna på scen i Stockholm kommer att främja kampen för världssocialism", säger Billy innan han fortsätter med, "för om det gör, så gör jag det gärna", innan taggtrådsgitarren vevar igång A13, trunk road to the sea (Route 66 med engelska orter). En av de fem bästa konserter jag varit på? Tveklöst!



För den som vill höra mer med Billy från den här tiden rekommenderas Billys sektion på Archive varmt. Så snart ni lyckats bemästra flac-filerna finns där konserter i massor att lyssna på eller ladda ned och det är alldeles lagligt.

3 kommentarer:

Mikael Westerberg sa...

Underbart att höra! Verkar ha varit en sjukt bra konsert, man skulle ha varit där (var dock inte ens född då).
Kampen går vidare!

Martin sa...

Ja det var en väldigt bra konsert! Om du inte har den så rekommenderas boxen Vol 1 varmt. På bonus-dvd:n finns några tidiga konsertinspelningar med Billy som är kul att se.

Anonym sa...

Jag hittade just biljetten till den konserten i en gammal bok. Minns det som en fantastisk konsert, gick i åttan så hade inte varit på så många. Skulle vara underbart att höra den igen, vet du var man kan hitta den? Hälsningar Tobias