tisdag 5 mars 2013

Kämpa für Alle (Låttips #184)

Jag har inte skrivit om REVA än men jag har tänkt. Jag har skämts. Över att det är här vi befinner oss. Över att det är hit vi har kommit. Över att vi kontrollerar folk i tunnelbanan utifrån inget annat än någon relativ utseendevikelse. Över att vi gått så långt framåt för att komma tillbaka hit. Över de mentala ryckningarna i högerarmarna som skymtar i bakgrunden. Andres Lokko skriver bra om det där i SvD i dag. Andra gör det på annat håll. Leta. Läs.

Och framför allt. Agera. Om ni ser en sådan där poliskontroll. En sådan där jakt på papperslösa. Gå fram till första bästa företrädare för lag och ordning. Säg att du saknar papper på vem du är (de får näppeligen visitera dig där för att kolla att det är så, och om så kan du ju bara ha råkat glömma att du faktiskt hade körkortet i plånboken, passet i jackfickan, ID-handlingen i toppluvan). Fråga dem hur ni ska lösa den här situationen. Säg att du gärna följer med ned till polisstationen för vidare utredning (fast det är bra om ni gör det snabbt eftersom du har en förskolehämtning att tänka på också). Om du har möjlighet ha gärna ett TV-team från valfritt nyhetsprogram med alldeles intill. 

Idioti gränsande till ondska bemöts bäst på det sättet. Genom att man klär av den alldeles naken och visar upp den till beskådande. Om vi är fem, tio, tjugofem, femtio, hundra vettiga människor som vid varje sådant här polisingripande ställer oss i kö och meddelar vår papperslöshet kommer vi snart att i lugn och ro kunna lyssna på Lokkos låttips istället.

Inga kommentarer: