söndag 26 juni 2016

Svaret viner i vinden

Många grupper och artister har ju känt sig manade att tolka Robert Zimmerman på svenska. Själv har jag en radda exempel i skivhyllan (ni kan förmodligen namnen själva) men vem var egentligen först med att sjunga Dylan på svenska? Frågan väcktes efter att jag plockat upp ett exemplar av en Lars Lönndahl-singel ur en tiokronorsback. Baksidan heter Och vinden ger svar och bjussar på en svensk text (av Tore Lagergren) till Blowin' in the wind. Singeln är utgiven 1963 så det kan ju mycket väl finnas tidigare exempel på Dylan-låtar som översatts till vårt tungomål men jag hittar ingen bra sammanställning när jag letar runt på nätet. Vet du något tidigare exempel så får du gärna lämna en kommentar. Har du en mer eller mindre komplett lista av svenska Dylan-tolkningar att dela med dig av är den mycket välkommen.
Uppdatering. Det verkar, efter tips från 1000-klassikermannen Lars Nylin, som om den utmärkt betitlade konstellationen Otto, Berndt och Beppo kan mycket troligt ha varit före Lasse över mållinjen när det gäller att bli först med Dylan på svenska. Trion som sågs som ett svenskt Kingston Trio låg åtta på svenska listan med sin version av samma låt och översättning 12 oktober 1963. Samma månad släpptes Lasse Lönndahls version. Åtminstone om vi får tro faktan i länkarna. Eventuellt måste målfotot granskas noggrannare. Och vem vet. Kanske finns någon ännu tidigare version som väntar på att grävas fram ur historiens glömska.

Uppdaterimg II. Det måste förstås också påpekas att den svenska versionen av Blowin' in the wind rimligen har mer att göra med Peter, Paul and Marys cover från sommaren 1963 än med Bob Dylans egen version från LP:n The Freewheelin'. Peter, Paul and Marys version tog sig till andraplatsen på Billboards Top 100 hemma i USA och var en topp 20-hit i Storbritannien. Bob Dylans singelsläpp av låten som kom ett par månader efter, men ett par månader förre den svenska version, bekymrade inte singeltopplistorna. Däremot nådde LP:n som den hämtades från 22:a plats i USA och toppade listan i UK.

Uppdatering III. Enligt internationella Wikipedia fick även Lasse Lönndahl in låten på Svensktoppen. Han nådde sjätte och sjunde plats i november det året. Den spelades även in av Sven Ingvars året efter och gick faktiskt in på Svensktoppen en gång till 1970. Då med gruppen Salt och Peppar även kända som Michael med Salt och Peppar eller Michael Johansson med Salt och Peppar.

 

Inga kommentarer: