onsdag 28 december 2011

Bomber och granater i Hornstull

I går kväll. Jag låg bredvid en liten femåring i hennes säng. Klockan närmade sig nio på kvällen och hon hade svårt att somna. Hon vred sig mot mig och sa att hon ville att jag skulle ligga där hela natten. Hon undrade vad det var som lät. Som åska. Med några minuters mellanrum. Hon tyckte det var jobbigt. Hon sa att hon fick ont i öronen men jag tror att hon var lite rädd också.

Med jämna mellanrum smällde det nedifrån Drakenparken. Någon hobbydynamitard övade inför nyårsnatten. Jag kan inte för mitt liv förstå hur det fortfarande kan vara tillåtet. Fyllon, barn och allmänt otillförlitliga personer som bara får gå bom, bom, bom, mitt inne i stan. Kväll efter kväll, år efter år. Medan barn, djur och gissningsvis en hel del människor som flytt hit till vår trygghet från krigsdrabbade områden darrar och håller för öronen.

Jag kan inte fatta hur det kan vara tillåtet att sprida miljöfarligt avfall lite som man vill bara för att året blir nytt. Kan inte fatta hur tungmetaller kan få regna över mark och vattendrag helt utan kontroll. Kan vi inte bara förbjuda skiten nu? Ett eller ett par stora myndighetsarrangerade fyrverkerier på tolvslaget och så tar vi bort resten. Är det för mycket begärt när det snart är 2012?

2 kommentarer:

Annapanna sa...

"gillar" och håller med!!!

Bengtsson sa...

Är beredd och hålla med nu är det igrunden förbjudet att skjuta fyrverkerier i staden utan särskilt tillstånd, men det är inget försäljarna upplyser om och polisen bryr sig inte så här års tyvärr. Sedan jag fick gå pyroutbildning och varit med på stora fyrverkerier håller jag mig långt ifrån alla nyårsfyrvekerier som skjuts av allmänheten. Jag är livrädd för deras dumheter med pjäserna. Sedan är det en del av färgena i pyro som är miljögodkännt men det mesta som säljs idg är det ingen fara med dock finns det för mycket locksökare som säljar vad skit som helst bara de tjänar bra pengar på det.