torsdag 5 juli 2012

Kom igen nu då - donera mera

Det borde ju vara så enkelt. Vill du ha? Ge. Men tydligen funkar det inte så. I år väntas någonstans i storleksordningen 90 000 svenskar dö om vi ska lita på SCB:s prognos. 90 000. Precis som det gamla larmnumret. En annan siffra ligger dock tyvärr närmare det nya larmnumret 112. Det är verkligen alarmerande för alla oss som vill ha ett organ om det skulle behövas. Till oss själva, våra barn, våra kära, våra syskon, våra föräldrar, våra släktingar, vänner, arbetskamrater och bekanta. Ja och till alla andra som kan behöva ett organ när det egna slutar fungera.

Hittills i år har 59 personer som dött donerat sina organ. 59. Femtionio. Av omkring 45 000. På årsbasis blir det 118. Av 90 000. Som om det inte var illa nog som det är så är det en minskning med 19% jämfört med förra året. Om den trenden håller i sig befinner vi oss snart under hundra personer som donerar organ på ett år. Hur många tror du det är som väntar? Hur många av de uppskattningsvis 90 000 som ska dö i år tror du gör det på grund av bristen på organ?

Registrera dig om du kan tänka dig att donera, det går utmärkt att tala om om det är något specifikt organ du vill ha undantaget. Din familj, dina släktingar slipper ta ställning i en svår situation. Du räddar liv. Och vill du inte så fine. Du kan få några av mina ändå när den dagen kommer. Låt bara inte bli för att du inte har tid just nu eller inte orkar eller för att det verkar krångligt. Tiden som inte finns är den som snabbt rinnner iväg när någon med livshotande behov inte får ett organ, orken som inte finns är den hos de som älskar den personen, krånglet är ingenting jämfört med de papper som någon ska fylla i när någon älskad som inte borde ha behövt dö gjort just det.

Du kan rädda liv. Som död. Skänka fortsatt liv. Efter att ditt tagit slut.

Förra året donerades 744 organ i Sverige (och då kom 188, mest njurar, från levande personer). Just nu medan du läser det här, eller åtminstone medan jag skriver det, eller åtminstone när donationsregistret senast uppdaterade sin sida med
statistik den 1 april, väntar 775 personer i Sverige på organ. Drygt 1,5 miljoner svenskar har anmält sig till Donationsregistret. Min gissning är att många fler vill ha om de någon gång skulle behöva. Ja min gissning är att många fler vill ge. Att många fler skulle registrera sig. Om de bara inte sköt upp att göra det. Klicka här.

2 kommentarer:

Grahnarna sa...

Heja! Jag har länkat till dig idag men ska göra ett eget inlägg om det en dag. :)/Anna

Martin sa...

Tack Anna, gör det.