måndag 5 februari 2007

3 x Richard Yates

I förrgår skulle Richard Yates ha fyllt 70 år om han fortfarande varit i livet. Han är förmodligen den bäste författare jag hittat fram till de senaste fem åren. Långt ifrån munter men absolut inte utan humor och fantastiskt läsvärd. Tre bra böcker av honom är:

Revolutionary Road
En roman som beskriver ett Amerika efter kriget där drömmarna håller på att förbytas i äckel inför det egna jaget. Krossade illusioner, innehållslösa relationer och en livslögn som spräckt det leende aniktet som brukade titta tillbaka på en genom spegelglaset. Skriven 1961 och återutgiven i pocket 2000. Deserves to be a classic står det på mitt omslag. Det är den. På alla vis.

The Easter Parade
Ytterligare en mästerlig berättelse om den amerikanska drömmens baksida. Om familjefasaden som till varje pris måste hållas uppe medan innehållslösheten lägger sig som ett finkornigt damm över människor som inte vet vad de ska fylla tomheten med. En sorglig, gripande och mycket mänsklig bok. Systrarna Grimes sökande efter det något som kanske är kärlek, kanske bara en stunds frid, kommer att följa mig ett bra tag.



Cold Spring Harbour
Än en gång är det den amerikanska drömmens lätt förnissade och flagande baksida som skildras med alkoholproblem, livsdrömmar som inte riktigt vill förverkligas, otrohet och fasader som trots att huvudpersonerna håller hårt i dem vajar i vinden. Yates skildrar med både närhet och distans, värme och kyla, vanliga människor som kanske kunde varit du och jag i deras lika fåfänga som ytterst mänskliga jakt på om inte lycka så åtminstone en känsla av att ha fått leva ett någorlunda fullt liv.

Inga kommentarer: