lördag 24 februari 2007

Blue Ox Babes vs. Dexys

Många av er har väl säkert redan läst om hur Kevin Rowland snodde mycket av idéerna till den upplaga av Dexys Midnight Runners som spelade in Too-Rye-Ay från sin tidigare bandkollega Kevin Archer. Jag hade åtminstone gjort det och varit nyfiken på att höra det band, Blue Ox Babes, som Archer bildade när han hoppade av Dexys. Archer, som var med och skrev många av låtarna på Searching for the Young Soul Rebels (och som sjöng på singelbaksidan One Way Love), började experimentera med stråkar och folkmusikinfluenser i sitt nya band och lånade ut ett kassettband med sina demos till Kevin Rowland. Det tog ett tag men Archer måste onekligen ha skakat på huvudet när hans sound toppade världens listor i form av Dexys monsterhit Come on Eileen.



För några dagar sedan small det till på hallgolvet och där låg en hembränd cd med Blue Ox Babes platta Apples & Oranges. (som jag tror bara kom på kassett när det begav sig). Någon har fört över den från band och säljer på eBay. Det är väldigt bra eftersom de singlar med bandet som ibland dyker upp på samma ställe brukar vara ganska dyra. Det är fascinerande att höra hur klart soundet från Dexys hängselbyxfas är. Kevin Rowland snodde verkligen, vilket han ju också senare bett om ursäkt för, Archers idéer och delar av låtar rakt av. Om jag inte minns fel har Kevin numer även skrivit över en del av rättigheterna från sina låtar till Archer som kompensation. Samtidigt känns det ganska uppenbart att det här aldrig hade blivit lika stort utan Kevin Rowlands röst och passion. Archer är helt enkelt inte en tillräckligt särpräglad sångare eller besatt visionär. Men för den som vill höra hur den felande länken mellan Searching for the Young Soul Rebels och Too-Rye-Ay låter är det här verkligen ett måste. Två smakprov kan ni hitta genom att scrolla ned på sidan ni kommer till genom att klicka på den här länken.

När jag ändå skriver om Dexys måste jag igen poängtera hur fantastiskt mycket jag ser fram emot nya plattan. Smakprovet It's OK Johanna lovar ju mycket gott. För den som tycker att det är jobbigt att lyssna på den på MySpace finns den som mp3 i slutet av artikeln här.

Inga kommentarer: