onsdag 21 mars 2007

3 x boktips

Det är väl lite osäkert om ni hittar titlarna nedan på den på sina ställen fortfarande pågående bokrean men om inte kan de vara värda att leta efter ändå.

Trevor Hoyles Rule of night är när den kommit igång brittiskt diskbänksdrama så det står härliga till och en perfekt bok för er som vill ha mer av tidskänslan i TV-serien Life on Mars. Om ni vill veta mer exakt hur den är behöver ni bara tänka er att någon frontalkrockat Alan Sillitoes Saturday night, Sunday morning med alla polisonger på ett fotbollsderby i Manchester årsmodell 1975. Det är pints i massor, brittiskt arbetarklassvåld, dans till gamla Motown-sjuor, uppgivenhet, klasshat, jobbleda och alienation för nästan hela slanten men också drömmar, ljuspunkter och en evig längtan efter att passa in någonstans.

Sebastian Haffners En tysk mans historia är ett dokument inifrån det Tyskland som nazifierade sig självt på 30-talet skrivet av en man som inte vill vara med på det som händer men som likt så många andra är det genom att inte protestera. Det är en bitvis något trög men extremt läsvärd bok om den ibland hårfina gränsen mellan rätten till att vara privat och ondskans möjlighet att breda ut sig.



Jag har ingen aning om ifall vardagen bland barbie girls och punx i Japan ser ut som i Hitomi Kaneharas Snakes and earings men det är en lika fascinerande som skrämmande värld som målas upp i boken. Den som känner skräck inför tanken på att tänja kroppsdelar, eller snarare de hål som piercing kan ge upphov till i kroppsdelar, bör ta det försiktigt medan den som likt huvudpersonen Lui fascineras av att försöka skapa en ormtunga i den egna munnen har en högtidsstund framför sig. Men även den som för egen del är måttligt intresserad av body modification får en läsupplevelse. Det handlar om ungdom, själväckel, något slags kärlek, en känsla av att inte passa in, alkohol, våld och mycket mer. Allt elegant levererat av en 19-åring som fått se sin debut tryckt och såld i miljonupplaga.

Inga kommentarer: