onsdag 26 januari 2011

Grovsoprummet revisited

Jag hade en del frustration att göra av med. Gick till grovsoprummet, det som ibland kallas miljöstuga. Samlade på mig lite mer. Frustration. Innan jag fick utlopp för den. Hoppade sönder grannarnas kartonger. De som slängts utan att ha plattats till. Grovsophämtningen i vår förening kostar 500 000 kronor om året. Jag är säker på att den summan skulle kunna halveras om inte folk var så dumma i huvudet. Lägg miljöaspekterna på det. I grovsopskärlen hade någon slängt två trådbackar fulla med tomma duktigt diskade konservburkar. Fatta att lägga ned det jobbet på diskning och sortering och sen inte slänga i det kärl som är avsett för metall. Fatta att slänga mjölk och smörpaket i kartonginsamlingen fast det står klart och tydligt att de inte ska slängas där. Fatta att slänga plast i grovsop istället för plastinsamlingen, för att inte tala om att slänga tidningarna i pappersåtervinningen inslagna i plastpåsar. Jag flyttade så mycket jag orkade, stampade på så mycket jag orkade (fyllnadsgraden i kartongkärlen halverades verkligen). Kanske sparade det några kronor, lite miljö. Lättade gjorde det.

4 kommentarer:

Estlandsmagnus sa...

Du satte väl upp en lapp!

Pop-Sara sa...

Vänta lite... ska man inte slänga mjölkpaket i kartonginsamlingen? Var ska de då slängas? Jag läste senast igår på mitt Bregottpaket att det ska sorteras som kartong fast det innehåller plast (vilket förvånade mig). Googlade och hittade det här: http://www.arla.se/default____19967.aspx (också förvånande att man inte ska tvätta dem, för det är inte miljövänligt när de ändå bränns).

Martin sa...

Självklart Mange! Jag undertecknade förstås med "Bekymrad bostadsrättsinnehavare".

Hos oss ska mjölkpaketen slängas bland övrigt brännbart i grovsopor Sara. Hoppas innerligt att det innebär att våra vanliga kartonger mals ned till pappersmassa.

Måste snarast sätta mig in i hela sopprocessen här. Fick nyligen höra att våra hushållssopor går direkt till förbränning från sopnedkastet vilket ju om din länk stämmer borde innebära att vi bara ska slänga mjölkpaketen odiskade i soporna.

Pop-Sara sa...

Det är ju en hel vetenskap det där. Och sen får man ändå höra att det mesta bara bränns... Fast min mamma, som jobbade med plast, sa en gång att många plaster gör mer nytta när de bränns än när de återvinns - det var nåt med energiförbrukning för att återvinna resp. energivinst av förbränningen, tror jag.