Efter några febriga dagar har det blivit dags att trycka på publish igen. Idag fortsätter genomgången av årets bästa återutgåvor, arkivrensningar och boxar så långt jag har hört. Att många av dem kanske inte är med i genomgångar i tidningar och på komersiella hemsidor kan kanske, men bara kanske, hänga ihop med att skivbolagen inte skickat ut gratis recensionsex av dem. Men det kan förstås lika gärna bero på att jag har apart smak. Precis som i första genomgången är det nedräkning så här kommer plats 5-1.
5. Lilac Time
Samtliga de tre Fontana-plattorna, den självbetitlade debuten, Paradise Cirkus och And love for all, är återutgivna med extraspår och kostar löjligt låga 79 kronor styck på Ginza respektive CDON. Åtminstone de två första är väldigt värda att ha. Och om ni som jag redan har dem på vinyl är de värda att inhandlas igen för Duffys liner notes och BBC tagningarna bland extraspåren. Det gäller inte minst den alternativa tagningen på Take Time från första plattan. Stephen Duffy drar ju numer in multum som låtskrivarpartner till Robbie Williams men det är med Lilac Time och på sina fenomenala soloplattor han firat störst triumfer rent musikaliskt. Den som inte får nog av bonusinstrumentalerna på Paradise Cirkus går lämpligen in hos Stephens brorsa Nick. Och när ni ändå är där kan ni ju beställa årets schysstaste kortärmade poptröja också.
4. The Complete Motown Singles Vol. 5: 1965
Nu befinner vi oss på nästan löjligt hög nivå, nästan rakt igenom. Om ni sett Ready Steady Go specialen från engelsk TV vet ni att det är mycket hög tid att Stevie Wonders Kiss me baby äntligen dyker upp på en platta, om ni är ute efter mer än ljud så är bilden på Temptations på sid 60 i bookleten den perfekta illustrationen av hur de låter. Bilden på Smokey Robinson sittande på en skateboard på sid 119 ska vi bara inte tala om. 1965 och Motown med underetiketter släppte bland annat Stop! In the name of love, Nowhere to run, I’ll be doggone, I cant help my self (Sugar Pie, Honey Bunch) och I’ll keep holding on inom loppet av tre månader. Och då struntade jag i att nämna Supremes listetta ”Back in my arms again”, Smokey Robinson & The Miracles Ooo baby baby eller JR Walker and the All Stars Shotgun i den uppräkningen. Sen finns det naturligtvis massor av rara b-sidor och mindre kända artister här. Det är som vanligt Hip-O-Select som satt samman och Soulmusic som langar till Europa.
3. John Phillips: Wolfking of L.A
Den gamla pappan på soloutflykt i en folkabuss som passerar stora delar av den amerikanska musiktraditionen utan att intrycket för en sekund känns splittrat. Det här är musik som får en att tro att att den är inspelad mitt i stormens öga. Lätt, mjuk och förädiskt lugn men också med en föraning om att allt som just nu är bra kan försvinna väldigt snabbt. Åtta bonusspår förstärker den här återutgåvan av plattan som hamnade på 78 plats när tidningen Pop röstade fram världens 100 bästa skivor i november 1994.
2. Billy Bragg: Vol: 1
The bignosed bastards första box. För den som jagat allt han släppt under 20 år skulle det naturligtvis lätt kunna kännas lite påfrestande att langa upp pengar en gång till för låtarna från de första plattorna men det gör det inte. Därtill är priset på fyrafemhundra och antalet svåråtkomligt och outgivet för stort. Mycket av bonusmaterialet hamnade nog förståeligt utanför plattorna eftersom det inte är lika bra men till exempel Joe Hill är mycket hörvärd och allt minst intressant. Tvivlar dessutom på att så många andra letat reda på till exempel samlingsplattan som innehåller Hold the fort så för de flesta som gillar Billy är det här nog en mycket välkommen utgåva. Det finns officiellt material med Billy från den här tiden som inte hittat in på boxen och det är lite synd eftersom det hade fått plats men som helhet finns ytterst lite att klaga på, även om bookleten kunde innehållit mer. Och då har jag ändå inte nämnt konsertdvd:erna än som är ett fantastiskt tidsdokument. Inte minst den som är inspelad i DDR 1986. De är det klart mest spännande för oss som redan har det mesta. För er andra rekommenderas till exempel Days like these i DC version. För den som vill ha det senaste från Billy snarare än det äldsta finns, måttligt bra, låten Bush War Blues att ladda ned gratis här. Men köp boxen istället och fundera på rader som den här i juletid Neither in the name of conscience/Nor the name of charity/Money is put where mouths are/In the name of solidarity.
1. The Complete Motown Singles Vol. 6: 1966
Motown och 1966 är en väldigt svårslagen kombination i min värld. Boxen är välförsedd med hits och den som har en cd-växlare kan räkna med att känna igen mängder av favoriter om låtarna på de här fem cd-skivorna slumpas fram men här finns även en hel del okändare guldkorn förstås. En uppräkning av a-sidorna här är helt förkrossande. Jag tar ett axplock: The Isley Brothers This Old Heart Of Mine (Is Weak For You), Shorty Long Function At The Junction, The Temptations Ain’t Too Proud To Beg, Jimmy Ruffin What Becomes Of The Brokenhearted, Supremes You Can’t Hurry Love, Martha & The Vandellas I’m Ready For Love. Bland de rarare märks framför allt supergruppen som ännu inte var någon supergrupp – The Mynah Birds. Bandet som bara släppte en enda singel på Motown hade både Rick James och Neil Young bland medlemmarna. En annan godbit som jag visserligen redan hade på This is Northern Soul - The Motown Sound men som ändå kändes som en ny upptäckt är Frances Neros låt Keep on loving me. Den som vill ha ett par låtar för årstiden hoppar lämpligen fram till Stevie Wonders julsingel 1966 Some Day At Christmas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar