fredag 8 december 2006

Årets återutgåvor, arkivrensningar och boxar 1 (årsbästalistorna del 2)

Det finns olika stadier av galenskap när det gäller musik och skivköp. Ett kan vara att få för sig att man måste tanka ned alla 47 konserter med Billy Bragg som finns hos Internet Archive. Ett annat kan vara att i stort sett varje dag skumma ett tiotal soulbloggar (ni hittar några ute till höger) och tanka ner deras låtar innan de hinner ta bort dem igen . Ett tredje kan vara att irritera sig på att gubbtidningar som Uncut och Mojo recenserar de boxar man beställt från USA långt efter att man fått dem. Jag överlåter åt andra att ställa de diagnoserna och tar istället tempen på de bästa återutgåvorna, arkivrensningarna och boxarna jag stött på under 2006 (och det har varit ett bra år för dylika utgåvor, bland bubblarna märks allt från Darondos Let my People go till De Luxe editionutgåvan av The Jams All Mod Cons.

Vi börjar med plats 10-6

10. Billy Bragg: Volume II

Fyra album, en dvd, åtta cd-skivor och runt 50 bonusspår (många demoversioner) för 449 spänn på Ginza. Då är det bara att köpa trots att det är den lite tråkigare delen av Billys karriär och jag har allt här som släppts officiellt. Covern på Jams That's Entertainet levde inte alls upp till förhoppningarna men den pianogospeldoftande demoversionen av Upfield är mycket hörvärd.



9. Dynamite! Dancehall Style

Soul Jazz Records vet ju i allmänhet vad de gör när de sätter ihop en samling. Jag är väl normalt mer inne på klassisk reggae än det här men på hög volym kan den här samlingen uträtta stordåd när humöret är rätt.

8. Johnny Cash: Personal File

All gravplundring av arkiv kan naturligtvis diskuteras men här finns onekligen låtar han borde ha gett ut. I mångt och mycket är de här avskalade heminspelningarna en förstudie av det han senare skulle komma att göra med Rick Rubin på American-plattorna.



7. The Complete Motown Singles Vol 4: 1964

Osannlolikt snygg box med 6 cd-skivor, en vinylsjua och en booklet på 131 sidor som sammanfattar Motowns 1964. Bolagets inriktning blir från och med nu tydligare och tydligare även om det fortfarande slinker med till exempel några countrylåtar som getts ut på etiketten Mel-O-Dy. Bland hitsen märks Mary Wells My Guy, Brenda Holloways Every little bit hurts , Supremes Where did our love go och Four Tops Baby I need your loving för att bara nämna några. Bästa fyndet bland de okändare låtarna finns på första cd:n i form av tjejerna i The Andantes (som annars ofta körade på kändare kollegors plattor) utmärkta Like a nightmare men My ladybug stay away from that Beatle med R Dean Taylor vinner titelligan.



6. Housemartins: Live at the BBC

Skivbolagen och den brittiska radiojätten är på allvar på väg in i arkiven nu och det är bra för det här är en alldeles utmärkt platta och det måste ju finnas så mycket mer som går att släppa. Är även lite sugen på Live at BBC plattan med LAs och Peel Sessions ditona med House of Love och Pulp.

Inga kommentarer: