onsdag 6 december 2006

Skivkonsten (del 3)

Efter den storslagna responsen på andra skivkonstposten är det väl lika bra att jag publicerar ett av förslagen på tredje platta från kommentarerna. Magnus variant med första Townes hade ju förstås varit konon men som han gissade är det inget jag äger på vinyl. Istället presenteras här Jeppes variant med Johnny Thunders. Är ganska säker på att åtminstone Johhny och Gram skulle ha haft en del att tala om men stämningsmässigt passar plattan inte riktigt in tycker jag. För den som undrar vad som strålar ned på Gram så är det vår julstjärna som reflekteras i tavelglaset.



För att den här postningen inte ska kännas för nära en repris rent bildmässigt langar jag upp en omslagsradda till. Temat var, förutom svart, vitt och brittiskt, någon form av annorlunda marknadsföring/skivutgivning. PIL plattan Commercial Zone är ju den version Levene gav ut och som delvis motsvarar Lydons This is what you want... this is what you get. Den andra plattan (jag måste verkligen hitta ett sätt att fota det här med bättre kvalitet - det är extremt knepigt med en sex veckor gammal tjej sovandes på ena armen) är XTC plattan GO 2 med sin beskrivande omslagstext om vad ett skivomslag är och att det är till för att sälja och så avslutningsvis Rolling Stones samling Sucking in the seventies med en grupp som uppenbarligen var tillräckligt stora för att varken behöva sätta sitt eget eller plattans namn på omslaget. Sucking in the seventies är för övrigt den absoluta favoritplattan hos tjejen som hängde på fotografens arm. Inte att lyssna på men väl att titta på omslaget.



5 kommentarer:

Anonym sa...

Jo jag kände nog det också att Johnny Thunders inte riktigt passade in i sammanhanget. Men han SITTER på en stol INOMHUS!

Martin sa...

Det gör han helt klart. Ganska förtjänstfullt dessutom. Började fundera på vilka plattor Thunders skulle kunna passa bredvid. Även här mottages förslag. Om jag har dem kan de dyka upp som en ny fotoserie förr eller senare.

Anonym sa...

Den svartvita raden är den absolut snyggaste rent "tavelestetiskt" hittills. Den borde få sitta ett tag.

Anonym sa...

Ja, din blogg har blivit ett gift för mig nu. Jag är inne varje dag.

På din uppmaning började jag leta efter omslag som kan passa bredvid Johnny Thunders "So Alone" och fann efter ett tag The Saints första "(I'm) Stranded" från 1977! Det är samma nikotingula filter över bilden och en ilsket röd text. The Saints står uppställt i en övergiven skräpig fabriks- eller lagerlokal. Rummets tomhet harmonierar med det som Thunders sitter i. Bandet utstrålar också rock 'n' roll/punk-attityd (om än inte på ett heroinavslappnat sätt som Thunders gör).

Sedan hittade jag ett omslag med en annan berömd heroinist och tillika Heartbreakers-medlem: Richard Hell. Omslaget till till hans "Blank Generation" hade matchat om det inte hade fel ljus, fel gul nyans och en för intim närbild.

Martin, du får själv rota i dina arkiv för att finna ett tredje omslag.

Martin sa...

Har bara Saints på cd men jag kanske återkommer med en helt annan skivkonstpostning inom kort.