lördag 6 januari 2007

Ett galet ökenäventyr

Idag börjar 2007 års upplaga av Dakarrallyt. Starten går i Portugal och trots att två sträckor strukits väntar en enorm utmaning för deltagarna, som bara kommer att se ut som små bil- och motorcykelprickar i öknen, på vägen till Dakar. Jag hade tänkt skriva en hel del här om sådana som varit med tidigare, om några nordiska deltagare i år, bansträckningen och så vidare men läget är inte det bästa för längre texter just nu så ni får följa länkarna och klicka er vidare om ni vill veta mer om hur ni kan se det och så vidare. Billy skrev en bra text för ett tag sedan om förberedelserna inför årets tävling och att fascineras av något man aldrig ens sett på TV.



När det ändå handlar om öknar måste jag komma med ett boktips också. Sven Lindqvists Terra Nullius kom för två år sedan. Sven reser i Australien och tänker, grubblar, upplever samt vrider och vänder på den kollektiva skuld vi i västvärlden bär med oss. Bär med oss inte för att våra förfäder tillskaffade sig fördelar på diskutabelt vis (välj själva bland krig, slaveri, erövring, undfallenhetspolitik och så vidare). Det har redan hänt och det kan vi inte göra ogjort. Vi bär skulden för att vi fortfarande njuter frukterna av deras val och gärningar, för att vi är med och delar bytet mellan oss själva utan att, i bästa fall, släppa mer än smulor till de som drabbades. Sven står intill en av sina älskade öknar och konstaterar att med samma logik som engelsmännen en gång tog Australien, det var ju i princip tomt, skulle grannarna i de överbefolkade asiatiska länderna bara kunna rulla in ta över och slå ihjäl i morgon. Istället internerar Australien många (klart att det finns rika och ekonomiskt fördelaktiga undantag) asiater som hoppas på att kunna hitta ett bättre liv här. Sven Lindqvist har inte många svar att erbjuda men han ställer frågor som räcker länge och han ställer dem med en elegans och humanism som väcker lika delar beundran och avundsjuka. Minst en av böckerna Nu dog du – bombernas århundrade, Utrota varenda jävel och den här borde vara obligatorisk läsning för alla oss som slentriangnäller över tillvaron

3 kommentarer:

Kritan sa...

Skall läsa. Och nu vill jag ha en lista med några bra låtar med ökenmotiv.

Martin sa...

Ökenlåtar finns det ju gott om men låtar med ökenmotiv... inte ens Desert Snowmen hade väl det. Läsekretsen, i den mån den finns, kanske kan hjälpa Kritan?

Kritan sa...

Okej, jag får börja med att hjälpa mig själv:

"On a rattlesnake speedway in the utah desert
I pick up my money and head back into town". (Promised land, Springsteen)

Kom att tänka på den eftersom jag såg ett gammalt Sopranos igår, där Chris kommer försent till ett möte med Sil och Tony, och till sitt försvar säger:

"Sorry, butThe highways jammed with broken heroes on a last chance power drive."