tisdag 30 januari 2007

Har du råd med rabatt?

Med tanke på kvadratmeterpriset på till exempel kolonilotter i Stockholm skulle den här postningen kunna handla om den galna värld där 30 kvadratmeter lägenhet på Söder går för 2 miljoner kronor. 2 000 000 kronor (hur kul är det när räntan når sju procent, arbetslösheten slår till och man måste sälja med hundratusentals kronor i förlust och ett fortsatt stort banklån...). Men det var något annat som slog mig när jag åkte buss igår. Priset på en enkelbiljett köpt på bussen har gått upp med 100%. Jo det är sant. Etthundra procent. En fördubbling. Från 20 till 40 kronor. Ingen fara kanske ni säger. Det är bara att köpa månadskort kanske ni säger. Eller rabatthäfte kanske ni säger. Eller biljetten i förväg på ett försäljningsställe då kostar den fortfarande 20 kronor. Och så är det ju. För oss som har råd med rabatt och reser till jobbet varje dag. För oss som är rörliga. För oss som inte behöver räkna på vad 180 kronor rabatthäfte gör för månadsbudgeten. För oss som har ben som orkar gå till ett försäljningsställe. För oss som inte sitter arbetslösa, förtidspensionerade eller långtidssjukskrivna någonstans och precis har fått en redan taskig ekonomi skjuten lite ytterligare i sank, i jobbmotiveringens namn, istället för att få en extra tusenlapp i plånboken.

80 spänn för att åka tur och retur till arbetsförmedlingen eller anställningsintervjun. 80 kronor tur och retur för att lämna det egna området en stund och vara en del av världen utanför. 80 välvända slantar för att åka fram och tillbaka till vårdcentralen eller akuten...



Dessutom lär det ju bli toppen för miljön. Oj vad många som nu kommer att ställa bilen för att spontant ta bussen till jobbet en dag i veckan eller två. Nog måste det ha funnits smidigare och rättvisare sätt att lösa problemen med kontanthantering på? Nej jag funderar förstås inte på något så miljömässigt proggmuppigt som en helt skattefinansierad kollektivtrafik. Det här är ju marknadens tidevarv. Men förmodligen har jag missppfattat något. Och om inte är det nog ändå inget att oroa sig för. Alla som skrek om straffavgifter i samband med biltullarna kommer ju nu att ställa sig upp och göra gemensam sak med de kollektivåkande. Om inte förr så när zonsystemet införs igen i april. Då snackar vi verkligen tullar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dom är inte kloka...

Nåväl... Fantastiskt trevligt hos er idag! Tack för semlan och dansen. :)

Martin sa...

Med tanke på semlan tycker jag att du såg väldgt lätt ut på dansgolvet. K verkade också nöjd med dansen.