Minusgraderna har greppat Hornstull. Jag har tofflor, tekopp och sittplats i soffan. Ronnie Lanes Slim Chance snurrar på vinylspelaren, Kjell Erikssons uppsaladeckare Mannen från bergen är uppslagen på sid 123. Senare i kväll ska jag puttra ihop årets översteglögg och se det På Spåret jag spelade in igår. Det är liv så som alla borde få ha det. Mer än så blir det inte förrutom receptet jag använder då.
Översteglögg
33 cl porter
15 cl konjak
70 cl okryddat brännvin
2 fikon
3 katrinplommon
2 msk brynt socker
1 - 1,5 dl sötmandel
1 pommeransskal
1,5 dl kärnrussin
8 cm kanelstång
4 kardemummakärnor med skal
1 nejlika
1 - 1,5 dl socker
Kryddorna kokas in i portern på låg värme. Brännvin slås på. Socker tillsätts till lagom sötma. Värm upp. Det brynta sockret och konjaken slås i. Bränn av ångorna (var beredd att slänga på locket snabbt). Låt svalna över natten (använd gladpack eller tätslutande lock). Sila upp i flaska (frukten kan sparas för att läggas i glöggkopparna). Värm och njut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar