torsdag 9 juni 2011

Hej politikjournalistikmatematik!

Det framgår inte riktigt i den här artikeln på nätet men jag har retat mig på det hela dagen så ni får slå upp sid elva i dagens SvD eller läsa på om siffrorna i den andra artikeln på nätet. Jag har ju inget att invända mot att de rödgröna gått om borgarna. Det är ju självklart att 47,4% är mer än 45,4%. Det jag undrar en smula över är formuleringen: "Men Sverigedemokraterna är fortfarande tungan på vågen". Som om inte KD på 3,8% skulle åka ur riksdagen om de här siffrorna var ett valresultat. Och med deras procent borta får borgarna och SD tillsammans 47,3% vilket hur jag än vrider och vänder på det är mindre än 47,4%. Förhoppningsvis är det jag som är för trög och har missat något utjämningsmandat som ligger och skvalpar eller något annat väsentligt. Kan någon vänlig själ förklara i så fall så jag slipper tro att det handlar om falsk matematik. "Utmäta en vinnare" förresten. Jag retar mig på det med.

3 kommentarer:

Pop-Sara sa...

jag tycker också det är lite märkligt att undersökningarna fortfarande pratar om "de rödgröna" fast deras samarbete är upplöst sedan länge. hörde att någon hört mp:s nya språkrör säga "våra vänner i alliansen", så det känns som att det borde vara helt nya bud på alltihop nu för tiden.

Martin sa...

Det med. Fast i valet mellan att bilda majoritetsregering med S och V eller med M, FP och C tror jag att det med tanke på kommande val skulle luta ganska kraftigt åt det förstnämnda för MP.

Pop-Sara sa...

jo, det är väl rimligast. om inte Juholt fortsätter på sitt jubelidiotspår vill säga.