söndag 6 maj 2007

Semesteranteckningar

En kretisk försommardag då solen värmer men skuggan knappt är shortsvarm kan ett stridsflygplan fortfarande få blickarna att vändas mot himlen vid lyxhotellspoolen.

Två soldatpoliser med snabbeldsvapen patrullerar strandlinjen medan pojkar på trippande steg jagar runt det instängda vattnet mellan solstolarna.

I mitten på luftmadrass paddlar den äldste pojken hela tiden så långt ifrån förföljarna som det går därmed tvingande dem att hela tiden vända riktning eller öka farten.



Härifrån skuggan invid husväggen är det omöjligt att veta vad de tänker på sitt främmande språk som kanske är inhemskt kanske något helt annat.

Havet är lockande blått men också kallt när det i våg efter annan sveper in över den både beskyddade och skyddslösa stranden som väntar på högsäsong.

Kretas historia och förhistoria är för lång för att greppas av någon med nordiskt vintervita ben och avsaknad av minnen från Antikens kultur och samhällsliv.

Kanske finns perspektiven vid turistbussarnas mål i Knossos myllrande labyrinter om de inte redan förstörts av tv-dokumentärernas avslöjande vilja.

K sover i vagnen så nappen guppar likt ett flöte under vilket vaksamma fiskar närmar sig kroken funderandes på om det är bättre att hugga eller inte.



Hennes tankar tänks också på ett främmande språk med perspektiv och tidslinjer lika svåra att greppa som någonsin antiken, nuet eller framtiden.

En dag ska hon kanske vara med i den ständiga jakten runt poolkanten och låta havets kalla vågor slå in över bara fötter som sjunker i sandens mjukhet.

2 kommentarer:

Magnus S sa...

Det verkar som du har frigjort lusten att skriva lite mer litterärt igen (vet att du en gång gått på skrivarlinje på folkhögskola). Det är skitkul för en gammal kompis att lära känna sidor av dig själv som du inte visat tidigare. Heja Martin!

Martin sa...

Tack Magnus. Semester - den kan påverka.