söndag 12 augusti 2007

Popknappsknark

Jag vet inte varför jag nästan alltid köper Mojo. Ännu mindre varför jag envisas med att hänvisa till den i postningar. Vi har väl alla våra kors att bära gissar jag. I senaste numret var det ingen cd med. Istället en liten bilga om åttiotalet och några popknappar. Hittar dem inte men tror att de föreställde Prince, Madonna, Duran Duran och liknande ikoner från årtiondet som gud delade i två. Mitt var nämligen ett helt annat. Ett utan glamour, supergrupper och trumljud torrare än barkbröd. Ett där man fick akta sig för att inte överdosera på First and last and always på fester. Ett där skinheadsen var en reell fara på Gärdesfestivalen eller i Gamla Stan och så väl den engelska gruvarbetarstrejken som det kalla kriget ibland bara verkade ligga något kvarter bort. Men det var också ett decenium av popknappar. Jag minns att det gick att fynda sådana som blivit över när punken mer eller mindre blåst bort på Gallerix i St: Per-gallerian i Uppsala. Eller i en liten butik i närheten av gångarna vid Hötorgsskraporna i Stockholm. Kanske kan den ha hetat Ohio? För att inte tala om ett besök i London 1985. Jag köpte Jam- , Beatles- , Two Tone-knappar och så vidare och jag har fortsatt ibland under årens lopp. I ett försäljningsstånd på Roskilde fyndade jag ett år, i en skål mitt emot kassan på Cosmos Factory på Upplandsgatan ett annat och nu när kidsen åter fyller såväl kavajslag som väskor finns det en hel del nytillverkat att hämta för nostalgiker på Pinbored. Jag bär väldigt sällan popknapp men det är alltid lite kul att titta i plastpåsen i skänken där samlingen ligger. Ett mindre urval ser ni på bilden nedan. Endast en knapp per artist var tillåten vilket besparar er att se fler fula Jam-knappar än vad som är nyttigt för genomsnittsbloggläsaren.

6 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...

En vacker liten samling.

Sebastian sa...

Jävligt fin. Även om jag inte brukar bära pins på kavajslaget är jag väldigt avundsjuk på Standells-knappen...

Markus F sa...

Jag gjorde en egen Creationpin i början av 80-talet. Pillade bort plasten på någon trist pin, skrev "Biff Bang Pow" på en pappersbit, tryckte tillbaka plasten och så sen gav jag bort den till Weller när Jam spelade på grönan.

Anonym sa...

Men shit. Jag läser alltid Mojo. Och sparar dem. Till barnbarnen.

Anonym sa...

Fast egentligen räcker det att spara ett nummer eftersom de skriver om samma saker om och om igen. Men det är väl också så de flesta av oss lyssnar på musik.

Martin sa...

Ja jag sparar dem ju också och i källarförrådet finns kompletta årgångar av Schlager och små fanzines som för länge sen glömts bort, NME och Melody Maker, från åren då punken rasade, till och med första numret av Musikens Makt och en dag kommer barnbarnen att svära medan de kör skiten till tippen. Men de ska vara tacksamma över att jag redan rensat bort Nöjesguiden åt dem även om det innebär att jag ibland funderar på vad det var Gradvall skrev i sin recension av Blurs Parklife utan att kunna kolla det...

Standellsknapp tror jag kan beställas från Pinbored.