onsdag 29 augusti 2007

Ingen rädder för vargen här

Jag skrev ju lite om bostadsmarknaden för ett tag sedan, i en post och kommentar, och efter att ha hört alla så kallade ekonomiska experter, alltid sådana vars företag, mäklare och banker, tjänar pengar på ökad utlåning, i skenet av vad som händer i USA uttala sig om hur liten risken för en bostadsbubbla, som om vi inte redan hade en, är i Sverige, 92, 92 vi glömmer vad som hände då, känns det som att det är på sin plats med några rejäla ekonomiskt försiktiga råd. Shit vad många bisatser det blev i den där meningen. Snudd på svårläst. Vi tar råden istället. Priset på bostaden är just nu för högt för dig om du inte har råd att förlora minst 15-20% av inköpsvärdet (förlora innebär att du har pengarna och kan avvara eller att du kan tjäna ihop dem och samtidigt klara dina vardagliga utgifter), om du inte har råd med en ränta på minst 7%, om du inte klarar att amortera en tusenlapp i månaden, om du inte har råd att betala räntan om en person i hushållet blir arbetslös. Samtliga kriterier bör klaras. That’s it. Att bo dyrare än den egna ekonomin tillåter är inte en mänsklig rättighet, det är dumhet. Det är inte häftigt att trissa upp priserna på bostadsmarknaden och låna på sig miljonskulder. Förstå att lånen som en bostadsrättsförening har också stiger om räntan går upp och att du äger en del av dem och att den delen kommer att synas på månadsavgiften. Jämför hur mycket lönerna och bostadspriserna ökat de senaste tjugo åren. Gapet som blir där emellan är det som riskerar att äta upp din privatekonomi för resten av ditt liv. Hur lång tid tar det att jobba ihop en miljon om du måste sälja med så stor förlust…? Har du inte råd? Bo längre ut från centrum, bo mindre attraktivt, skippa trendköket, minska antalet kvadratmeter, strunta i balkongen (jo jag vet att det är svårt). Ta ansvar. Fattigsverige må just nu ligga två kanske tre generationer bort för de flesta av oss men för de som bor utan ekonomiska marginaler är det just nu också närmare än vad de ekonomiska experterna någonsin skulle medge.

Och en annan sak. En liten fråga till de som vet bättre. En som gnager och gnager i mitt bakhuvud. Hur är det med bostadspriserna och inflationen? Stämmer det att bostadspriserna inte är inflationsgrundande? Att den kostnad som påverkar de flesta av oss mer än någon annan inte vägs in i ett av de viktigaste talen för hur landets ekonomi utvecklas och mår eller är det lyckligtvis något jag drömt? Jag lyckas inte googla fram något vettigt så svara gärna om ni vet.

2 kommentarer:

Markus F sa...

Jag är skiträdd. Den lägenhet jag bor i är värd dubbelt så mycket som den kostade när jag flyttade in för tre år sedan, och jag tycker det är vidrigt.Det är bara låtsaspengar.

Banken tycker jag är konstig som vill amortera utan tycker att jag bör låna mer. Jag minns när Wibble och Dennis styrde Sverige rakt in i räntekrisen och jag har ingen lust att upplvea det igen.

Martin sa...

Det är verkligen vansinne nu. Vår har gått upp med över 50% på två år och då räknade vi ändå med att kanske göra en liten förlust när vi köpte eftersom prisnivån var uppstressad. Men bubbla... nej det kan det väl inte finnas någon?