onsdag 18 februari 2009

Du får baschet!

Det bara dök upp. Uttrycket för de som valdes sist när det skulle delas lag på idrotten eller fritiden. Det som användes i Uppsala. Åtminstone en bit söderut längs 601:an för 30 år sedan. Kollega P säger att det nog hette röset i Ljusdal. Kollega F säger att de sa klabbet i Jönköping. Baschet? Stavas de ens så eller ska det vara till exempel barsett? Vart tog det ordet vägen? Var kom det ifrån?

9 kommentarer:

Anonym sa...

På västkusten sa vi "slumpen". Eller "slövas". Båda fina.

Herr Bergström sa...

Vi sa bachet i Eriksbergsskolan. Eller vi och vi. Jag tillhörde ju nämnda gäng.

Martin sa...

Och där har vi en stavning till. Kanske den riktiga. Kollega R från den hårt vindpinade Östgötaslätten säger att de blanade upp klabbet med skiten. Då känns det bättre att emellanåt ha varit en del av det svårstavade. Om nu inte det kan härledas ur ett annat ord för skiten? Basjet...

Anonym sa...

... och i Stockholm hette det "byket" (på 60- och 70-talen i alla fall)

Anonym sa...

Jag kan inte påminna mig att man kallade det någonting på Tunabergsskolan. Men kanske att de som valde hade något uttryck som inte jag fick höra. Vad vet jag? Det var antingen jag eller Tjock-Håkan som blev valda sist.

Martin sa...

Fanns det ett ord hade ni nog fått höra det. Själv minns jag inför en bandymatch när vi var fyra kvar. Killen som valdes då ansågs vara värd lika mycket som vi tre som blev kvar. Får jag XX så får du baschet...

Kritan sa...

Barset, borde det stavas. Norr om Uppsala användes det, men även byket och klabbet.

Martin sa...

Det är ju egentligen en annan postning men "bars" som i "barset" användes ju också som omnämning på frispel när det flipprades. Finns det någon koppling där?

För övrigt väldigt kul med all respons på den här postningen. Jag känner mig som folklivsforskarna i radio.

Blodan 4-ever! sa...

"Barset" är den korrekta stavningen jävla Flogsta-mongon!